Adrasan Otelleri - Gezilecek Tarihi Yerler

Share

Olimpos: Adrasan tatiliniz sırasında Olimpos ve Olimpos Antik Kenti mutlaka gezilecek yerler listenizde olmalı. Akdeniz'in en önemli antik kent alanlarından birine ev sahipliği yapan ve sular içinde tatlı bir yürüyüş sonunda ulaşacağınız Olimpos'u gezerken hem doğanın hem de tarihin nimetlerin burayı nasıl daha da zenginleştirdiğini büyülenerek göreceksiniz.

Çıralı & Yanartaş: Adrasan Koyu'na yakın mesafede yer alan Çıralı'ya kısa ve keyifli bir yürüyüşle ulaşmanız mümkün. Denizin hemen yanındaki buz gibi tatlı suya girmeden ve tatlı su sayesinde en doğal yöntemle soğutacağınız karpuzunuzu kesmeden buradan Adrasan otelinize geçmeyin :) Çıralı'da sizi doğa harikası bir koy bekliyor olacak. Çıralı'ya gelmişken bizden tavsiye akşam veya gece saatlerinde , özellikle taşların arasından çıkan ateşleri hiç sönmeyen Yanartaş'a yürümeden, Yanartaş efsanesini dinlerken sucuk, sıcak şarap, ateşte kahve keyfi yapmadan dönmeyin.

Phaselis Antik Kenti: Adrasan'a yakın konumda bulunan Tekirova'daki Phaselis Antik Kenti'ni ve Phaselis Koyu'nu gezebilir, ağaçlar ve tarihi eserler arasından denize girebilir, Adrasan'ın çevresindeki çeşitli tarihi mekanları gezi rotanıza renklendirmek için ekleyebilirsiniz.

Rhodiapolis Antik Kenti: Rhodiapolis, Antalya İli Kumluca İlçesi'nin 2,5 km kuzeyinde tepe üzerinde ve eteklerinde kurulmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Akdeniz Üniversitesi birlikteliğinde 2006 yılında kazılmaya başlanmıştır. İsminden dolayı Rodos kolonizasyon dönemi kuruluşu olduğu kabul edilir. Ancak daha önce de var olduğuna dair bilgiler vardır. 1892'de ilk kez Avusturyalı arkeologlar tarafından keşfedilmiştir. Kentin en ünlü siması MS 2. yüzyılda yaşamış ve tüm Likya kentlerine yardım etmiş olan en ünlü euregetes (yardımsever) Opramoas'tır. Opramoas'ın anıt mezarı duvarındaki yazıt Anadolu'nun en uzun Antik Yunanca yazıtını taşır.

İmparator Başrahibi ve Birlik Yazmanı gibi önemli görevleri bulunan Opramoas zamanında (MS 2. yüzyıl) şehir en parlak günlerini yaşar ve imar olur. Kentte Klasik dönemden Bizans'a kadar kalıntılasr gözlemlenmektedir. Şehrin tiyatrosu, hamamı, Opramoas anıtı, kilisesi, nekropolleri ve çok sayıda su sarnıcı bulunmaktadır. Opramoas anıtı bloklarında yazılı olan 12 imparator mektubu, 19 procurator mektubu ve 33'u birlik toplantısına ait yazılı anıt defineciler tarafından tahrip edilmiştir.

Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında 2006 yılında başlatılan kazılara 2009 yılından itibaren Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut başkanlığında devam edilmektedir. Tiyatro, hamam, agora, stoa ve ana cadde gün yüzüne çıkartılmıştır. Yine kamusal alanda Asklepeion günyüzüne çıkarılmıştır. Bu kompleksin içerisinde tapınak ve kütüphane de bulunmaktadır. MS 2. yüzyılda yaşamış olan hekim Herakleitos kente hem Asklepios kültünü kurmuş ve başrahip ünvanı almış, hem de bir Asklepeion yaptırmıştır. Yapılan kazılarla ana cadde ve Asklepeion önündeki portik açılmış, kütüphane ve tapınak konsolide edilerek kısmi onarım ile ziyaretçiler için daha anlamlı şekle getirilmiştir. Antik kentin restore edilen 1500 kişilik Helenistik tiyatrosu, 22 Haziran 2011'de devlet, özel sektör ve sivil toplumun işbirliğinde yapılan bir organizasyon neticesinde verilen konserle bin yılı aşkın süre sonra ilk kez müzikle buluşmuştur.

Rhodiapolis antik kenti ve çevresi Avrupa Topluluğu 7. Çerçeve programı tarafında desteklenen FIRESENSE projesi kapsamında pilot bölge olarak kullanılmakta olup, 2010 yılında Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından kamera ve sensör ağları ile donatılmıştır. Bu sayede kent içinde ve çevresinde meydana gelebilecek yangın, sel gibi doğal afetlerin erken algılanması amaçlanmaktadır. FIRESENSE projesi kapsamında kurulan bu sistem ayrıca antik kentin uzakta gözlenebilmesi ve kaçak kazılarında önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.

Share

Ziyaretçiler

Bugün14
Dün13
Haftalık151
Aylık643
Tümü246907